Kami:

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

besday boy..

18 Mac 2010 - hepi besday to u..hepi besday to u.. hepi besday to ammar..hepi besday to u.. love u anak mama.. :-) kejap jer rasanya anak mama dah 2 tahun.. masih terasa mama sakit kena jahit masa bersalinkan ammar 2 tahun lepas.. huhuhuhu.. jahit lagi sakit dari baby kuar...huhuhu baby kuar tak rasa apa pun.. tapi time jahit tuh.. umang aiii sakiitttt eh... terjerit-jerit aku mengomel kesakitan.. doktor yg menjahit tu pun sampai panik gaknya dengar aku nangis & jerit² kesakitan.. doktor kata " jahit tak sakit kak..baby kuar tadi lagi sakit.." dan sempat plak aku menjawab kata² doktor tersebut.."tak doktor..baby kuar tadi, saya tak rasa apa pun..jahit nie betul² sakit!" sambil aku menangis teresak-esak... mana tidaknya, ammar lahir pukul 7.41 malam, pastu diaorg biarkan aku jap..abis jahit kul 9malam.. dan aku dijahit oleh 3org.. bergilir-gilir laks diaorg menjahit aku.. umang aii..sompek laks den jadi bahan belajar menjahit doktor tuh.. huhuhu alla jua yg tahu betapa sakitnya kena jahit idup².. dan aku dibiarkan dalam labor room sampai kul 12mlm.. baru la aku ditolak masuk ke wad.. ammar plak? ammar ditempatkan di NICU, coz kepala dia ada sedikit bengkak kesan vakum.. so, malam tu aku tido sensorang.. sebelum naik wad, sempat laks misi tu pesan.."akak, nanti kena kencing & buang air besar tau.. jgn tahan²..kita takut la kot terjahit lubang² berkenaan".. hah?! terkejut beruk la aku mendengar kata² misi tuh..dan berazam la aku nak g toilet pas masuk wad malam tuh.. masa dari labor room ke wad, hubby ada sekali.. sampai la kat wad..hubby dok kat aku kejap..sementara hubby ada tuh, gigih la aku nak g toilet nak kencing..risau gak ngenangkan kata² misi tuh.. so, hubby pun teman la aku g toilet..tapi, masa dok kat dlm toilet, aku pitam..hampir pengsan..sib baik hubby ada..ku rasa saat itu, nyawaku hampir melayang..tak boleh nak nafas..pandangan mata gelap..segelap-gelapnya.. hubby papah sampai ke katil..mujur katil dekat dgn toilet.. lepas minum air, makan sedikit roti, aku lena..hubby pulang.. allah maha kaya, allah maha esa, allah maha mengetahui.. tak dapat aku bayangkan jika baby ada disisiku saat itu.. terus terang, mmg aku tak mampu utk menyusukan dia, membelainya.. dan aku masih belum melihat wajah anakku..

keesokkan harinya, selepas sarapan pagi, aku gagahkan diri berdiri menuju ke toilet.. hasrat ati nak buang air besar plak.. kata² misi masih tergia-gia di telinga... setelah selesai, masa nak bangun kuar dari toilet, sekali lagi..aku pitam, sesak nafas, pandangan mata gelap..badan lemah selemahnya.. terus aku tarik tali pengera supaya misi datang memberi bantuan.. 2 org misi dtg membantu..kali ini pitamku lebih dari semalam..badan ku lemah dari semalam.. 2 org misi tak mampu memapah aku..sebab aku tak boleh berdiri langsung.. nak pegang kain pun tak larat.. terus misi bawak wheelchair.. dan sorang misi bawakkan air milo dlm toilet..suh aku minum air milo.. supaya aku ada tenaga sedikit.. dan sesampai ke katil, sorang misi tolong suapkan kuew teow goreng.. aku? hanya mampu buka mulut..pegang sudu garfu pun tak mampu.. badan rasa lemah sangat..oh, mujur la baby takde disisi.. allah maha mengetahui..

jam 12tgh, hubby datang melawat, aku dah boleh keluar.. hubby sedang mencari wheelchair utk bawakan aku ke NICU utk melihat baby.. dan kami pun menuju ke NICU..dada ku rasa berdebar-debar utk berjumpa baby.. segala rasa ada.. dan sesampai di NICU, di baris pertama, ada 4 org baby.. yg pertama, ketiga & keempat sedang menangis kuat...sedangkan yg ke-dua sedang nyenyak tido.. hubby tanya "teka mana satu anak kita"...dan aku tidak menjawab.. dan mata ku tertumpu pada baby yg tido nyenyak.. dan hubby kata "ini la anak kita, comel kan?" subhanallah.. alhamdulillah..anakku sihat..tapi kenapa kepalanya berbungkus? tiba² hatiku jadi sayu..tak sedar air mata terus mengalir dgn sendirinya... baby dari tido nyenyak terus membukakan matanya, seakan-akan dia mengetahui yg mama & papa ada disisinya saat itu.. baby terus menjeling ke arah kami.. lalu hubby memanggil " ammar...ammar muktafi.." hubby namakan baby kami dgn nama AMMAR MUKTAFI.. dan ammar ketika itu sedang memandang ke arah kami, lalu terus dia menangis.. lapar agaknya..dan tak lama kemudian, sorang misi datang dan menjenguk ammar.. kemudian misi berlalu pergi dan datang kembali membawa 1 strip susu.. misi memasukkan strip ke dalam mulut ammar dan menekan strip.. susu masuk ke mulut ammar..dan tak lama selepas itu, ammar muntahkan semula susu yg telah dimunim tadi.. misi kata, ammar mmg begitu..masih belum boleh minum susu.. jika ammar boleh minum susu utk 3ml, ammar sudah boleh pulang.. tapi utk membiarkan 1ml susu formula ke dalam perutnya pun ammar tak mau.. terus dimuntahkan... dan air mataku terus laju mengalir..tak sanggup melihat keadaan ammar ketika itu.. doktor perlu pantau kesihatan ammar..kata hubby, doktor beritahunya doktor takut ada darah beku di kepala ammar..kepala ammar agak lonjong..kesan vakum... ammar tinggal di NICU sehingga hari keempat iaitu hari jumaat.. sepanjang ammar tinggal dihospital, aku hanya bekalkan susu badan.. hari jumaat, misi call aku mintak aku datang ke NICU.. kata misi, jika ammar pandai menyusu badan, ammar boleh keluar.. sebab misi kata, ammar mmg taknak minum susu formula, tapi susu badan yang aku bekalkan ammar minum & tak muntahkan.. pertama kali susukan ammar, ammar cukup pandai menyusu..tak perlu dipaksa-paksa.. tak macam baby² lain yg ada dlm bilik penyusuan tu..jenuh la mak² diaorg paksa babynya buka mulut utk menyusu.. alhamduillah.. rupanya anak mama nie, taknak susu formula yer.. :-) 21 mac 2008, ammar discharge.

24 mac 2008 bersamaan isnin, ammar warded sekali lagi..sebab jaundis@kuning.. result sample darah ammar yg diambil masa pukul 10 pagi adalah 377.,.. result kuar dari makmal jam 3 petang.. lama gila kami menunggu makmal proses.. bila dapat result, tergesa-gesa la misi kat peads bawak ammar ke NICU, doktor suruh papa sign surat kebenaran utk tukar darah.. coz, doktor risau bacaan makin naik..di NICU, ammar diletakkan dibawah 3 lampu..ammar dibogelkan, cuma pakai pampers jer.. sian kat ammar..udah la spital putrajaya tuh sejuk.. dan malam tu, ammar tido sorang..takde tempat utk aku temankan ammar...

keesokkan harinya, ketika dirumah sedang berurut ngan maklong tetiba dapat panggilan dari hospital putrajaya, misi NICU kata "puan, boleh tak puan datang ke NICU sekarang? anak puan asyik nangis jer..suara dia jer kat NICU nie..pastu dia taknak minum susu".. hah! tau gelabah misi tuh, semalam masa aku mintak nak stay ngan ammar, diaorg tak kasi, taknak usahakan katil utk aku.. skang baru dia tau penangan tangisan ammar..walaupun ammar nangis tak kuat/nyaring cam baby lain, tapi cara dia nangis cam taknak berenti.. bacaan jaundis ammar dah turun ke 325 masa tu.. sib baik turun..tak jadi la doktor nak tukar darah..

bermalam dgn ammar di NICU, buat aku tak tido lena.. adik aku yg JM pesan suh susukan ammar 1jam sekali, dan ada dpt petua dari kawan suh bagi ammar halwa kundur.. halwa kundur tu dah la manis, terpaksa la aku mengunyahnya terlebih dahulu & hisap manisannya sebelum bagi kat ammar.. sebelum susukan ammar, aku suap dia halwa kundur sikit.. dan ammar tak boleh tido terlentang, dia akan menangis..terpaksa la aku menangkupkan ammar macam katak.. 1 jam sekali aku angkat susukan dia.. dan menjelang pagi jam 7am, misi datang amik ammar utk amik darah & mandikan dia.. aku susukan ammar 1jam sekali sehinggalah jam 10pagi.. pastu dah tak larat sangat rasanya mata.. dalam jam 11 lebih, misi datang dan kata "ammar muktafi dah boleh discharge yer..bacaan 215".. alhamdulillah... tak lengah aku call hubby suh datang jemput..

dirumah, aku terus mengamalkan menyusukan ammar sekerap mungkin & bagi air walhal kundur pada ammar.. alhamdulillah..dalam tempoh 1 bulan, jaundis dia ok.. kami sentiasa check bacaan jaundis dia di Klinik pakar kanak² di senawang...

wah! panjang menjela mama bercerita, maklum la tetiba teringat balik kenangan melahirkan ammar & memula dapat baby.. hehhehe

buat anakku ammar muktafi, mama doakan semoga ammar jadi anak yang soleh, bertaqwa & beriman kepada allah s.w.t.. amin..



atas: ammar dengan thomas..

atas: ammar tengah makan kek belang sambil tengok CD kegemarannya.. CD nabi Nuh..

5 ulasan:

dnwu berkata...

I like your blog very much!Thanks for your share! I like it very much! Victoria Secret Pink wish them happy every day! puma chaussures hommes Beautiful children,a happy family. Nike Air Rift wish them happy every day! MBT Shoes Air Jordan Shoes enjoy a high quality of life, jeans diesel you are welcomed to the following worlds:cheap cell phones wholesale Thanks for your share! I like it very much!cheap ed hardy Beautiful children,a happy family.Affliction Jeans Thanks for your share! I like it very much!Ed Hardy clothing Beautiful children,a happy family.cheap ugg bootsRalph Lauren Thanks for your share! I like it very much!Tennis Racquet Shop Beautiful children,a happy family.

Ainn Lee berkata...

waa..pjg cter ko mila..tetiba teringat masa aku kat labor room dulu. masa jahit, aku kene bius, xde laa sakit sgt.

Ietams berkata...

sayu hati bace citer ko mila..
mcm-mcm dugaan melahirkan anak kan.
hepi belated birthday Ammar!

mila80 berkata...

ain: hehhe panjang menjela kan? tetiba teringat terus la menaip..mood tgh ada.. masa aku dijahit tu, aku tanya gak doktor dia bius aku ker tak, doktor kata dia bius..tapi aku terasa sakit yg amat..bius kebendanya..pastu luka aku teruk masa tuh..sikit lagi nak sampai ke dubur..luka teruk sebab pakai vakum kan..tu yg jenuh doktor nak jahit aku tu gaknya.. sebulan lebih gak aku terseksa sebab jahitan tuh..luka lambat sembuh..huhuhuhu ngeri la bila ingat balik..

mila80 berkata...

ita: TQ²..
huhuhu...itu lah pasal.. mmg sedeyyy.. tak sangka kejap jer dah 2 tahun berlalu..