Kami:

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

aktiviti cuti HARI PEKERJA 1.5.2009

cuti hari pekerja yg lepas, kami balik palong.. dah janji ngan mak nak antarkan roti hantaran untuk acik baharom (jiran).. kami gerak dari kuarters KLIA jam 10.30pagi ari jumaat tu... sampai kat palong dalam kul 3petang la kalau tak silap.. tak berapa nak ingat.. tapi yang nyatanya banyak tempat kami menyinggah, itu yang lambat sampai tuh.. sesampai jer kat umah, tengok pokok cili & sayur-sayur mak bukan main cantik menjadi.. last balik, masih belum kuarkan hasil..tapi skang nie..dah puas makan.. kat bawah nie adalah sebahagian daripada tanaman mak aku..
kebetulan masa aku balik tu, adik aku si imai pun ada balik jugak.. mak bawak anak imai si kakak jenjalan amik angin petang.. mak nak bawak ammar, tapi ammar plak yang tak mau ngan orang.. kalau si kakak nie..ngan nenek dia ok sangat la.. dulu lama jugak mak aku bela si kakak nie.. itu yg dia tak kisah tuh..

ini la dia sepupu ammar yg tua 2 bulan dari ammar.. (si kakak nie la yg adik aku lahirkan kat umah tanpa bidan..tak sempat nak ke hospital, baby dah kuar.. huhuhu..)
malamnya kami balik batang jelai.. mertua buat makan2 sikit sempena besday auntie Rara ammar.. ada mee kari.. ada BBQ (ayam, ikan & udang) kenyang sungguh malam tu.. si ammar sejak dapat kaki nie, tak heran sangat bab makan.. lagi suka explore benda2 baru..
sibuk nak cabut rumput...
pastu main pasir...
so, malam tu papa balik ke kuarters KLIA semula.. coz sabtu 2hb tu papa keje.. tinggal kami 2 beranak kat palong.. pepagi esoknya.. nenek dah kejut.. jam 9pagi kami dah siap2..nak g ngantar pengantin kat Gemencheh..
uiks.. pandai pakai spek nie.. tak tanggal.. huhuhu.. comey nyer kakak..
masa nie kakak tengah nyanyi2... (hanya dia jer yg paham apa yg dia nyanyi)
ammar kejap jer dah lelap...

ngantuk sangat gamaknya si ammar...
dah bangun.. (tak sempat amik gambar kat umah pengantin.. sebab sibuk melayan ammar main bola..) letih betul berjalan ngan ammar tanpa papa... dan la cuaca panas giler...
lepas balik dari gemencheh, kami balik umah salin baju pastu terus g ulu bendul..
bawak ammar mandi.. (tapi ammar dok layan ngantuk lagi..)
mandi kejap jer.. sejuk la pulak air jeram nie.. sejuk sesejuk sejuknya...
masih ngantuk lagi nie... dalam perjalan balik, ammar dah lelap..sampai rumah dekat kul 8mlm, ammar masih tido..tido sampai esok paginya... (cancel plan awal kami nak tido kat batang jelai bila nengok ammar tido kepenatan)
esok paginya...3hb mei.. ammar ikut nenek tengok atok ngemaskan kolam ikan keli.. terkeruk-keruk si ammar.. banyak nyamuk..


ini la kolam ikan buatan abah.. abah bela ikan keli ngan ikan talapia..
kolam tambahan.. mak kata nak bela ikan puyu & ikan betuk.. (macam mana rupa ikan betuk? aku pun tak tau..)
atok nak keringkan kolam.. nak jual ikan keli.. ammar leka nengok enjin mesin sedut air.. heran agaknya bunyi enjin tu kuat..

sama sibuk nak tau apa atok & nenek buat..






kat bawah nie 2 kolam terbiar abah.. tak terbela.. jauh sikit dari rumah.. dulu pernah masukkan benih ikan.. tapi ikannya entah kemana.. (kawasan umah tak berpagar.. nak salahkan si pencuri pun susah gak.. sendiri tak hati-hati..) abah nak usahakan semula kolam nie..sayang dari terbiar..

2 ulasan:

Ietams berkata...

wah! ammar,
ade tokoh tu.. sok-sok bagi je kat ammar buat tu semua.

mila80 berkata...

huhuuu... ye la sangat tue..